Tips om att klippa klor på hunden

I dag tänkte jag skriva några rader om att klippa klor. Många som har hundar tycker att det är lite obehagligt att klippa klor för att man är rädd att skada hunden. Allting är enkelt om man vet hur man göra och därför tänkte jag beskriva tillvägagångssättet med att klippa klor.

Man måste klippa klorna regelbundet på sin vovve. Så till er som tycker detta är obehagligt så kommer här lite handfasta tips!

Först lite bakgrund. Självklart måste man lära hunden redan första veckan man får hem vovven, att matte och husse måste få klippa klorna, titta på tänderna och titta i öronen utan att dom blir besvärade. Det enda sättet att göra det är att vänja dom redan som riktigt små och göra det regelbundet. När det senare uppstår något problem så vet dom redan från tidig ålder att det är helt ok att man titta i munnen eller någon annanstans.

Bestäm sedan en dag i veckan som du alltid går igenom vovven och eftersom vi nu fokuserar på klor i dag så är det just det jag kommer skriva om.

Beroende på vad hunden har för färg och anlag så har dom olika färg på klorna och de absolut enklaste klor att klippa är dom som är vita. Hundar kan också ha svarta klor och då är det mycket svårare att se var pulplan sitter. Pulpan är den lite röda del som du ser längre upp på klon och puplan kan man likställa med om du själv skulle klippa naglarna och istället klipper dig i fingret.

Inte så skönt alltså så detta måste undvikas för annars kommer du garanterat få en hund som är rädd för att klippa sina klor! Färgen på klor kan vara olika. Jag har en vovve som har både vita och svarta klor och så Fonzen som har nästan bara vita klor.

Så nu kommer vi till momentet om hur man går till väga. Man köper en ordentlig klotång. Det finns i välsorterade hundbutiker. Man sätter sig hos vovven och tar ett bestämt grepp om tassen. Låter inte hunden bestämma att den kan dra tillbaka tassen. Sedan tar man en klo i taget.

Om man gör som jag föreslår och tittar över klorna en gång i veckan så kommer man inte behöva ta till några besvärliga metoder utan man bara klipper yttersta spetsen på klon även om det egentligen ser kort och fin ut. Varför då? Jo för att om man klipper klorna regelbundet så drar sig ”pulpan tillbaka” och då är det lättare att klippa klorna.

Om man har en hund som har råkat få långa klor jag då måste man klippa dom korta succesivt. Då klipper man så långt man kan utan att man klipper i pulpan. Sedan väntar en vecka tills pulpan dragit sig tillbaka något och klipper igen, även om det bara är yttersta toppen man kan klipp så är det bra det ger en indikation till pulplan att dra sig tillbaka ytterligere. Sedan håller man på så.

Sedan har vi griparklon, som sitter på sidan av varje framtass. Den måste också klippas lika ofta för detta är ett ”verktyg” hunden använder för att just kunna hålla i saker. Samma sak gäller med den.

Hoppas ni nu fick lite bra information vad som gäller vid kloklippning! Ställ gärna frågor om jag varit otydligt på någon punkt!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *