Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel är en högt uppskattad sällskapshund. Den har vissa raskarkteristiksa egenskaper och en Cavalier skall vara orädd och nyfiken. Det är sällan den blir rädd för något, och när den blir det så vill den genast ta reda på vad det var. Den är oerhört social och älskar människor , barn och andra hundar. Den är lekfull och livlig, glad och vänlig, och älskar att tränas på olika saker och är väldigt intelligent och lättlärd. Agility är något som de flesta Cavalierer älskar.

Den är aldrig nervös eller rädd. Den är tillgiven och en idealisk sällskapshund. Den vill alltid vara med.

Ofta beskriver man Cavalieren som sportig och som en ”stor hund I litet format” och det finns faktiskt Cavalierer som är servicehundar.

Den är också liten och nätt och en lagom hund av spannieltyp och just temperament är en av de väldigt viktiga egenskaperna hos en Cavalier. Den livlig och behagfull, välbalanserad och mild i sitt uttryck. Att dom är söta harväl inte undgått någon. Ser ut som valpar även som fullvuxna.

En Cavalier väger mellan 5,5-8 kg men hanarna blir ofta något store.  Mankhöjd är vanligen 30-35 centimeter. Den har stora mörka runda ögon.

Färger

Black & Ten; är korpsvart med rödbruna tecken

Ruby; varm kastanjeröd

Blenheim; varmt kanstanjefärgade tecken I väl uppbrunta fält med på pärlvit botten

Tricolor; Svar och vit jämt fördelat och uppbrutet med kastanjefärgade tecken.

Pälsen på en Cavalier King Charles Spaniel skall vara lång, rikligt och silkig utan lockighet. Den skall inte trimmas. Pälsen på tassarna bör dock hållas efter, efter som dom gärna blir som lejonfötter! Särskilt måste man borsta och kamma Cavalieren åtminstone någon gang i veckan då tovor annars lätt bildas bakom öronen och andra ställen.